Mobiilitietokone 31 vuotta

Päivän ”mobiili”keskustelu on fokusoitunut Nokian ongelmiin ja erilaisten mobiilikäyttöjärjestelmien hyvyyteen tai paremmuuteen. Siinä sivussa keskustellaan tuotemerkeistä, kuten Apple iPhone, Samsung Galaxy, Nokia Lumia jne. sekä laitteista älypuhelin, tabletti, ultrabook tms. Itseasiassa tilanne oli sama 30 vuotta sitten – keskeisiä mobiililaitteita olivat Osborne 1 ja Kaypro II. Sen ajan mobiilialustaa hallitsi CP/M käyttöjärjestelmä. Tietokoneissa oli 64 KB muistia ja levykeasemat. Yksilöllisiä piirteitä oli nykyisiin verrattuna runsaasti.

Osborne 1 (1981) oli faktisesti maailman ensimmäinen kannettava (mobiili) tietokone. Tavoitteena oli, että tietokone siirretään paikasta toiseen ja käytetään verkkovirralla. Aidon mobiilin laitteesta teki optionaalinen akku. Tietokone itse painoi 10,7 kg ja akkupaketti lisäsi painoa samanverran tai vähän enemmän. Nykyinen mobiilin käyttäjä selviää noin 150 gramman kantamisella. Osbornessa oli pieni 5” näyttö, sellainen kuin käytettiin pienissä televisioissa – katodisädeputki (CRT). Nykyisissä älypuhelimissa on usein suuri 5” näyttö, litteä sellainen.

Osborne 1:n kohtaloksi koitui pieni näyttö. Sen ajan käsityksen mukaan se oli hankala eikä oikein soveltunut 54 merkkiä rivillä tekstin kirjoittamiseen. Markkinoille tuli Kaypro II (1982), jossa oli 9” näyttö ja jossa yhdellä rivillä voi näyttää 80 merkkiä. Iso näyttö lisäsi painoa Osborneen verrattuna toista kiloa.

Siihen aikaan ymmärrettiin, että perussovellukset kuuluvat osaksi tietokonetta. Molemmissa koneissa oli CP/M 2.2 käyttöjärjestelmä ja mukana seurasi mm. Wordstar-tekstinkäsittelyohjelma. Muut tarvittavat sovellukset tehtiin itse mukana tulleena Mbasicilla. Ohjelmistotuotanto oli siihen aikaan vasta aluillaan Suomessa ja maailmalla. Jos tilannetta vertaa nykyisin mobiililaitteisiin, niin voi todeta, että nyt on ohjelmistotuotantoa vaikka millä mitalla – suurin ongelma on haluamansa löytäminen. Sen sijaan omatoiminen sovellusten tekeminen on tavallisten ihmisten ulottumattomissa.

Mikä oli hyvää 1980-luvun käsityksen mukaan tietokoneessa? Käyttäjäkokemus? Käyttäjäkokemus rajoittui näyttöön ja näppäimistöön. Hyvä näppäimistö muistettiin mainita. Keskustelu käytiin kuitenkin tekniikan hyvyydestä, tehokkuudesta. Osbornessa ja Kayprossa oli hyvää Prosessori, Zilogin Z80, joka hyrräsi 4 MHz nopeudella. CP/M oli teollisuusstandardi (mitähän mahtoi tarkoittaa?). CP/M oli ehkä ensimmäinen ekosysteemi, joka yhtenäisti ohjelmistotuotantoa. Tosin jokaisella valmistajalla oli levykkeissä oma formaatti eikä ohjelmistot sellaisenaan siirtyneet laitteesta toiseen.

CP/M:n ja nykyisen Androidin tilanne ohjelmistojen kannalta muistuttavat paljon toisiaan. Androidista on tulossa de facto järjestelmä älypuhelimiin (markkinaosuus noin 50%), mutta laitevalmistajat tuovat Androidiin omat piirteensä, jotka osittain estävät yhteensopivuuden. CP/M:n valtakausi oli lyhyt – muutaman vuoden. Loppujen lopuksi Microsoft korjasi potin MS-DOS käyttöjärjestelmällään. Miten käynee Androidin IOSin ja Windows Phonen paineessa.

Ehkä vielä yksi muutos, nykyiset mobiilifirmojen johtajat ovat kiireisiä ja tärkeitä, kun taas 1980-luvun alussa istuskeltiin Hannoverin messuilla kaikessa rauhassa esim. Mr. Kayn, Kaypron perustajan kanssa kotoisasti kahvilla. Bill ja Steven olivat myös usein tavattavissa.

Tiedetilan tietokonemuseon tämän kesän syntymäpäivät keskittyvät mobiilin tietokoneen syntymään – erityisenä juhlinnan kohteena ovat Osborne ja Kaypro. Kannettavien syntymäpäivät ovat Tiedetilan tietokonemuseolla lauantaina 25.8.2012 klo 12.